Merkez Bankası, politika faizini %50 seviyesinde sabit tutma kararını açıkladı. Ekonomistler de faizin bu seviyede kalacağına kesin gözüyle bakıyordu. Bu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini tahminler doğrultusunda beşinci kez %50 seviyesinde sabit tuttuğu anlamına geliyor. Merkez Bankası, Haziran 2023’ten bu yıl Mart ayına kadar olan dönemde, politika faizini 41,5 puan artırarak %50’ye yükseltmişti.
İkinci çeyrek ortalamasının altında kaldı
TCMB, yaptığı açıklamada, “Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, önceki aya göre sınırlı bir artış gösterse de ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmıştır. Üçüncü çeyreğe dair veriler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyonist etkileri azalttığını göstermektedir. Mal enflasyonunda gerileme gözlemlenirken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin daha yavaş gerçekleşmesi beklenmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seviyeler ve katılık, enflasyon beklentileri ile jeopolitik gelişmeler, enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunun dezenflasyon süreci açısından önem kazandığını vurgulamıştır” ifadelerine yer verdi.
Kararlı duruş
Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasının reel olarak değer kazanması ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla, aylık enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak politika faizini sabit tutma kararı alırken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı temkinli duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma beklenmesi durumunda ise para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır
Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizması ek makroihtiyati tedbirlerle desteklenecektir. Likidite koşulları olası senaryolar dikkate alınarak yakından izlenmeye devam edilmektedir. Sterilizasyon araçları etkin bir şekilde kullanılmayı sürdürecektir. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek, Kurul, fiyat istikrarı amacına uygun olarak elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kararlar, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacaktır” ifadelerine yer verildi.