TSK’nın eğitimli köpeklerinden büyük başarı

TSK’nın eğitimli köpeklerinden büyük başarı

Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadele operasyonlarında Mehmetçik’in güvenliğini ve başarısını artırmak için yeni bir sistem geliştirdi. Uzaktan Komuta Kontrol Sistemi (UKKS) adı verilen bu teknoloji, eğitimli askeri köpekler için özel gözlük ve kasklardan oluşuyor. Gözlük ve kasklarla donatılan köpekler, riskli bölgelerde, dışarıdan görüntü alınamayan mağara, tünel ve meskun mahallelerde anlık veri akışı sağlayabiliyor. Sistemin yelek üzerinden sağladığı sinyal, tabletle uzaktan kontrol edilebiliyor. Bu teknoloji sayesinde terörle mücadele operasyonlarındaki etkinlik ve Mehmetçik’in can güvenliği artması hedefleniyor.

UKKS ile risk barındıran ve dışarıdan görüntü alınamayan ortamlardan, anlık veri akışı sağlanabilecek

Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı 1’inci Köpek Eğitim Bölük Komutanı Veteriner Yüzbaşı Serkan Özgen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin askeri köpek eğitimindeki öncülüğüne dikkat çekti. Özgen, “TSK, askeri köpek eğitiminde ülkemizin ve coğrafyamızın öncü kurumlarındandır. Son yıllarda yapılan teknolojik iyileştirmeler kapsamında, askeri köpekler için Uzaktan Komuta Kontrol Sistemi (UKKS) geliştirilmiştir. Bu sistem, ‘keşif’, ‘mayın arama’ ve ‘bomba arama’ köpekleri üzerinde kullanılarak, tehlikeli durumlarda köpeklerin daha etkin yönlendirilmesini ve dışarıdan görüntülenemeyen ortamlarda operasyonel katkıyı hedeflemektedir. Köpeklerle sürekli iletişim ve anlık ortam bilgisi edinimi, operasyonlarda etkinliği artırmaktadır” dedi.

8 farklı branşta eğitim veriliyor

Belçika Malinois, Alman Çoban ve Labrador gibi ırklardan oluşan askeri köpekler, ‘bomba’, ‘mayın’, ‘narkotik’, ‘ceset arama’, ‘arama-kurtarma’, ‘keşif’, ‘devriye’ ve ‘iz takip’ gibi 8 farklı branşta eğitiliyor. Ortalama 20 ay süren eğitimlerin ardından, bu köpekler kıtalara sevk ediliyor.Gemlik’teki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda üretilen ve eğitilen köpekler, hem yurt içi hem de sınır ötesi operasyonlarda ve doğal afetlerde aktif rol oynuyor. İlk olarak 17 Ağustos Marmara Depremi’nde görev alan köpekler, son olarak Kahramanmaraş depremlerinde de etkin oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklerle birlikte, Gemlik’ten deprem bölgesine gönderilen 28 arama ve 1 ceset arama köpeği, 78 kişinin enkazdan kurtarılmasını sağladı. 29 askeri köpekten oluşan timler, enkaz altındaki yaşam koridorlarını işaretleyerek yüzlerce kişinin yeniden hayata tutunmasına katkıda bulundu.

Görev sonrası ödüllendirildiler

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Gemlik’teki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi’nden Adıyaman’a köpekli tim gönderildi. Veteriner Yüzbaşı Serkan Özgen, 6 Şubat 2023 deprem felaketinin ilk gününden itibaren, Askeri Veteriner Okulu, Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığı ve Köpek Eğitim ve Destek Müfreze Komutanlıkları bünyesinde hazır bulunan arama köpeklerinin, birçok vatandaşın kurtarılmasında aktif rol oynadığını belirtti. Özgen, Adıyaman’da arama-kurtarma faaliyetlerine katılan köpeklerin, enkaz altındaki vatandaşları sağ olarak çıkarılmasına yardımcı olduğunu ve bu can dostlarının ödüllendirildiğini ifade etti.

Özel testlerden geçiyorlar

Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda arama köpekleri, sürekli olarak eğitime tabi tutuluyor. Labrador cinsi 7 yaşındaki ‘Manas’ ve Belçika Malinois cinsi 4,5 yaşındaki ‘Sande’, çeviklik ve cesaret parkurlarında başarıyla eğitimlerini tamamladı. ‘Sande’, ayrıca kışlada oluşturulan deprem enkazında senaryo gereği yaralı depremzedenin yerini tespit edip kurtarılmasını sağladı.Veteriner Yüzbaşı Serkan Özgen, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve bu nedenle arama köpeklerinin hayati önem taşıdığını belirtti. Özgen, Askeri Veteriner Okulu’nda doğal afetler için arama köpeklerinin yetiştirildiğini, en iyi ırk özelliklerine sahip köpeklerden üstün özelliklere sahip yavrular üretildiğini söyledi. Yavru köpeklerin gelişimleri periyodik olarak takip edilip, özel parkurlarda sosyalizasyon eğitimine tabi tutuluyor. Arama köpekleri, güç, cesaret ve çeviklikleriyle öne çıkıyor ve ortalama 2 yıl süren özel bir eğitim alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir