Kayseri’de yeni bir fay hattı keşfedildi

Kayseri’de yeni bir fay hattı keşfedildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri sonrasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı Çalışmaları’na odaklanarak 200 milyon metrekarelik alanda mikro bölgeleme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Sarıoğlan Tatılı Hendeği’nde AFAD, MTA ve TBB iş birliğinde yürütülen TÜBİTAK Projesi’ne lojistik destek sağlıyor.AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, bölgede yapılan çalışmaları şu sözlerle aktarıyor: “Son bir haftadır devam eden bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye’nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı büyük bir proje kapsamında gerçekleştiriliyor. Bizim projemiz 14 projeden biri ve Deliler Fayı’nı inceleyeceğiz. Öncelikle fay boyunca 1/25000 ölçekli harita hazırlıyoruz ve tektonik haritayı ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra dronlarla detaylı uçuşlar yaparak bölgeye özgü haritalar oluşturuyoruz.”Koçbulut, “Belirlediğimiz hendeklerde faya dik yönde radar ve jeofizik yöntemlerle çalışıp fayın varlığını tespit etmeye çalışıyoruz. Sonuçlar olumlu olduğunda kazı çalışmalarına geçiyoruz” şeklinde konuştu.

Aktif faylar yerleşime uygunluk açısından değerlendirilecek

Kayseri’nin mikro bölgelemesinin önemine vurgu yapan Koçbulut, “Belediyemizle birlikte Ecemiş Fayı’nı incelediğimiz diğer çalışmamızın sonuçlarını da paylaşacağız. Ayrıca Kayseri’nin mikro bölgelemesi devam ediyor; buradaki aktif faylar yerleşim yerlerinin güvenliği açısından değerlendirilecek. Yaptığımız kazılar sonucunda fayın varlığını kesin olarak ortaya koyduk. Sağ tarafta bozulmuş malzemeler, sol tarafta ise karasal birimler görüyoruz. Jeolojik olarak bu formasyonların karşı karşıya gelmesi sadece fay etkisiyle olur. Deliler Fayı’nın Sarıoğlan segmentinin mevcut verilere göre ters bileşenli bir fay olduğunu söyleyebiliriz. Sonrasında bu bölgenin kesiti çizilecek, örnekler alınacak ve elde edilen verilerle fayın kayma hızı ve deprem sıklığı gibi bilgiler ortaya çıkacak; bu da bize değerli yorum imkanı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Yerin MR’ını çektik

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın da konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Fikret hocam ve ekibine Kayseri’nin deprem riskiyle ilgili yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Sarıoğlan Belediyemize de verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.”Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu ise yer radarı hakkında bilgiler vererek şunları belirtti: “Türkiye’nin diri fay haritasının belirlenmesi için Deliler segmenti üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda yer radarı ve profesyonel dron teknolojilerinden yararlandık. Yer radarı uygulamasında yüksek frekanslı elektromanyetik dalgaları kullanarak, yerin detaylı bir görüntüsünü elde ettik. Bu yöntem jeofizik araştırmalarında önemli bir rol oynar.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir