Susadım çeşmeye varmaz olaydım !

Susadım çeşmeye varmaz olaydım !

Susadım çeşmeye varmaz olaydım. Her çeşmenin başının tutulduğu (kurutulmuş) durumda olan güzel şehrim Bursa.

Durum o kadar vahim ki dört başkan bir araya geldi.

Bursa şehrinin su sorunu hakkında defalarca haber yapmıştık. Çok uzun zamandır Bursa su kesintisi problemi ile karşı karşıya kalmamıştı. Bizlere de 80’lerde anlatılan meşhur su kuyruklarını görebilme ihtimali doğdu.

Bursa’ya su artık yetmiyor. Eğer Bursa’nın su sorunu hakkında çözüm üretmek istiyorsak, bilgiyi artık kaynağından değil kuyusundan çekmek zorundayız.

Günde ortalama 400 bin m3 su ihtiyacımız var. Artık yeraltı kaynak sularında kullanılmaya başladık.

Peki su kaynaklarının azalmasının başlıca sebepleri nelerdi ?

Küresel ısınma, artan sıcaklık, kontrolsüz nüfus artışı, pandemiden ötürü ekonomik kaynakların aktarımı, göç. Evet göç. Buna bağlı tarımsal kullanımın artması. Bilinçsiz sulama yöntemleri, plansız büyüyen sanayi kolları…

Halbuki bunları durdurmak bizim elimizde değil miydi?

Karbon emisyonlarını azaltıcı çalışmalar yapılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması için çalışmalar yapılmalı.

Su tasarrufu,su tasarrufu,su tasarrufu.

Acilen su tasarruflu ürünler kullanılması ve su tasarruflu banyo ve mutfak ekipmanlarının satışında destek verilmeli. Bugün bir damaca suyun fiyatını tartışanlar yakın gelecekte evlerinde şebeke suyunu bulamayacaklar.

Yeraltı su kaynaklarının kullanımında sınırlandırma 

Yeraltı su seviyelerinin düşmesi: Yeraltı su kaynaklarının sürekli kullanılması, su seviyelerinin düşmesine neden olacaktır. Yeraltı su seviyelerinin düşmesi, tarım sektörünü de etkileyebilir ve bu da ekonomik etkilere neden olur.

Sanayide su kullanımının artması da sadece susuzluğa değil, çevrede de değişikliklere neden olacaktır.

Var olan sulak alanlarımızı kaybetmeye lüksümüz yok. Hava, su ve toprak bunlar vazgeçilmez unsurlar.

Yazımın sonunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın , ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın siyasi çekişmeleri geride bırakıp Bursa’nın ortak bir sorunu için bir araya gelmelerini olumlu bir adım olarak görüyorum.

Yeraltı sularına ne zaman sahip çıkarsak, yeraltından vampir gibi beslenen kuruluşlara dur dediğimiz anda ve benim derem seninkinden daha temiz ve kokmuyor tartışmalarını aştığımız anda su sorunu ortadan kalkacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir